Proje Hakkında

Projenin Adı: Genç Kadın Emekçilerin Yaygın Öğrenme Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi

Title of the Action: Empowerment of Youth Women Labour Through Non-Formal Learning

 Programın Ana Başlığı: Avrupa Birliği Erasmus+ Programı (2020-2021 Dönemi)

 Sözleşme Makamı : Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı – Avrupa Birliği Bakan Yardımcılığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı)

 Proje Referans No : 2019-1-TR03-KA205-079605

 Projenin Tabi Olduğu Alt Program: Avrupa Birliği – Erasmus+ Ana Eylem (Key Action – KA2), Stratejik Ortaklıklar – KA205 Gençlik Programı 

Uygulama Dönemi: 23 ay /1 Şubat 2020–31 Aralık 2021 dönemi)

 Proje Bütçesi: 123.523,00 Euro 

 Projeyi Yürüten Kurum ve Kuruluşlar ve Projedeki Pozisyonları:

  1. HAK-İŞ Konfederasyonu: Koordinatör Kuruluş / Türkiye,
  2. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi: Yerel Ortak / Türkiye,
  3. COJEP International: Ulus Ötesi Ortak / Fransa,
  4. Bulgaristan Ulaştırma Sendikaları Federasyonu (FTTUB):
  5. Ulusötesi Ortak / Bulgaristan
  6. Emek Araştırma Merkezi / Qendra per te Drejtat ne Pune (CLR): Ulus Ötesi Ortak/ Arnavutluk

 Proje Hedef Grubu:  Proje hedef grubu, Arnavutluk, Bulgaristan, Fransa ve Türkiye’den 17-30 yaş aralığındaki genç kadın ve genç erkek çalışanlardan oluşmaktadır. Hedef kitlenin %60’ı kadın çalışanlardan, %40’ı erkek çalışanlardan teşekkül etmektedir. Bu durumda projeden toplamda 150 genç çalışan faydalanacak olup, bu çalışanlardan 90 kişi genç kadın çalışan, 60 kişi genç erkek çalışandır.

 

Proje Özeti

İşsizlik sorunu Türkiye’nin ve Avrupa’nın en temel sorunlarından birisidir. Bununla birlikte, genç nüfusun istihdamı tüm ülkeler için kronik bir problemdir. Çünkü gençlerin daha çok deneyime, bilgi ve beceri kazanmaya ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü okul hayatından, çalışma hayatında geçişte zor durumda kalan gençler, özellikle genç kadınlar mağduriyet yaşamaktadır.   

Avrupa’da ve Türkiye’de genç çalışanların, özellikle de genç kadın çalışanların ihtiyaçlarının sürekli değiştiği tespit edilmektedir. Gençler değişikliklere ve gelişmelere uyum sağlamada zorluk yaşamaktadır. Bu zorunlukların temel nedenleri bilgi, beceri ve deneyim eksikliğinden kaynaklamaktadır. Bu nedenle, bu eksikliklerinin giderilmesinde gençlere destek olunması ve kapasitelerinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, bu proje, hedef grubunu oluşturan genç çalışanların, özellikle de genç kadın çalışanların yaygın öğrenme yoluyla kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlamaktadır.

Genç kadın ve erkek çalışanların çeşitli yaygın öğrenme yoluyla endüstriyel ilişkiler ve etkili iletişim konusundaki farkındalıklarını arttırmak, bireysel kapasitelerini geliştirmek, müzakere becerileri, aktif vatandaşlık, çevre ve örgütlenme bilinci kazandırmak projenin temel hedefleri arasındadır.

Bu projede, yaygın öğrenme metotları kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan öğretim yöntemleri görsel, işitsel, okuma / yazma ve kinestetik olmak üzere 4 temel bileşen üzerine bina edilmiştir.

 Temel Faaliyetler:

Faaliyet  1: Proje Ekibinin Oluşturulması

Faaliyet  2: Proje Ortakları Arasında Açılış, Tanışma ve Görev Dağılımı Toplantısı

Faaliyet 3: Durum Tespit Çalıştayı

  • 1 gün süreli, koordinatör ve tüm proje ortaklarının kendi kurumlarında düzenledikleri çalıştay ile hedef grubun beklentileri tespit edilmiştir. Bu tespitler, proje fikri çıktılarının (politika belgelerinin) üretilmesi sürecinin girdisini oluşturmuştur.

Faaliyet  4: 4 adet Uluslararası Seminer (Bulgaristan, Fransa, Arnavutluk ve Türkiye)

  1. Ulusötesi Proje Toplantısı: 16-17 Şubat 2021 – Ankara / Türkiye
  2. Ulusötesi Proje Toplantısı: 08-09 Temmuz 2021 – Tiran / Arnavutluk
  3. Ulusötesi Proje Toplantısı:2-3 Eylül 2021 – Strasbourg / Fransa
  4. Ulusötesi Proje Toplantısı: 17-18 Eylül 2021 – Sofya / Bulgaristan

 Faaliyet 5: Gençlik Etkileşim Platformu Toplantıları

Türkiye’den HAK-İŞ, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversiteler, İŞKUR, ILO, İşveren Örgütleri, Gençlik STK’ları ve Medya Temsilcilerinden oluşan toplamda 15 kişi katılması öngörülmüştür.

Bu platform, ulusal düzeyde paydaşların katılımıyla 2021 yılı Haziran ayında 2 kez toplanmıştır: 24-25 Haziran 2021 / HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Merkezi / Ankara / Türkiye

 Faaliyet 6: 2 Adet Entelektüel Çıktının (Politika Belgesinin) Hazırlanması, Basılması ve Dağıtılması.

Fikri Çıktı No 1: Endüstriyel İlişkiler Okur-Yazarlığı Rehberi. Proje başvuru formundaki bu yayın adı, “Endüstriyel İlişkiler Sisteminde Yetkinlik ve Hakimiyetin Kazandırılması – I. Aşama Eğitim Kitabı” şeklinde revize edilmiştir.

Fikri Çıktı No 2: Sendika Okur-Yazarlık Rehberi: Proje başvuru formundaki bu yayın adı, “Sendikal Kültüre Hakimiyet Rehberi – II. Aşama Eğitim Kitabı” şeklinde revize edilmiştir.

Bilgi ve deneyim paylaşımı temelinde, yenilikçi bir bakış açısıyla, durum tespit çalıştaylarından ve ulus ötesi proje toplantılarından elde edilen bilgi, deneyim, birikim ve sonuçlardan yararlanılarak ve AB üyesi ve adayı ülkelerin deneyimleri eklenerek entelektüel çıktılar “eğitim modülü” formatında hazırlanmıştır. 

Proje entelektüel ürünlerinin (fikri çıktıların) Türkçe’den İngilizce’ye çevrilmesi çalışmalarının 30.09.2021 tarihine kadar tamamlanması öngörülmektedir.

Faaliyet 7: Yeni Genç Nesil Adlı Mobil Uygulaması (e-library)

Öncelikle gençler ve genç çalışanların, genel olarak tüm çalışanların istifadesine sunulan bu mobil uygulama, elektronik kütüphane (e-library) mantığı ve yaklaşımıyla, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından hazırlanmıştır.

Elektronik Kütüphane (e-library) görevi gören bu mobil program (uygulama), dünyanın her yerinden tüm emekçilerin çalışma hayatı mevzuatı ve proje çıktılarına ulaşabileceği bir platformdur.  iOS (apple store) ve Android (Google Play) işletim sistemleri uyumlu olan bu yazılım, http://www.newyounggeneration.org/ adresindeki web sitesi ile entegredir.

Bu uygulamaya “New Young Generation” anahtar kelimeleri ile arama yapılarak Google Play ve Apple Store’dan ulaşılabilmektedir.

Söz konusu mobil uygulama, açık kodlu olup gelecekte HAK-İŞ’in ve proje ortaklarının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmeye imkan vermektedir.

Faaliyet 8: Kısa Film (Kamu Spotu) Hazırlığı ve Yayınlanması:

“Bundan Böyle Gençlik…” (From Now Onward) adlı Kamu Spotunun Hazırlanması: Bu medya ürününün hazırlık çalışmaları, “Projenin Koordinatörü Kurumu” sıfatıyla HAK-İŞ Konfederasyonu proje ekibi tarafından Kaan Medya ile işbirliği içerisinde yürütülmüştür. Bu faaliyetin hazırlık işleri, Projemizin 5 günlük Yaygın Öğrenme Faaliyeti ve akabindeki Proje Kapanış Programı boyunca yapılacak çekimlerle tamamlanmıştır. Akabinde, söz konusu kısa film (kamu spotu), proje bütçe imkanları ölçüsünde, TV kanalları ve internet ortamında, özellikle de proje ortağı kurumların web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanmıştır. 

Faaliyet 10: Yaygın Öğrenme Faaliyeti / Eğitim Programı:  Hedef Grubun (gençlerin ve genç kadın çalışanların) kapasitesinin güçlendirilmesi ve Proje Fikri Çıktılarının (eğitim modüllerinin) Kalitesinin Artırılması odaklı Yaygın Öğrenme Faaliyeti, Ankara’da 5 gün olarak 04-08 Ekim 2021 tarihlerinde tüm ortaklardan temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Ardından 08 Ekim 2021 Cuma öğleden sonra Proje Final Konferansı ve Kapanış Programı gerçekleştirilmiştir.  

Faaliyet 11: Tanınırlık, Görünürlük ve Yaygınlaştırma Faaliyetleri:

Avrupa Birliği hibe fonlarından finanse edilen projelerde, tanıtım (tanınırlık ve görünürlük) faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. PRAG adlı belge başta olmak üzere, AB Görünürlük Kılavuzu gibi AB dokümanlarında bu konu, detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Bu bağlamda, proje kapsamında yürütülen faaliyetlerin tamamında, Avrupa Birliği’nin ve Erasmus+ Programının bilinir ve görünür olmasına özen gösterilmektedir. Tanınırlık, görünürlük ve yaygınlaştırma çalışmaları, gerçekleştirilen proje faaliyetlerin tanıtımı ve görünürlüğü, projeye katılım ve gelecekte projenin sürdürülebilirliği açısından da önemli görülmektedir.

Projemizin tüm tanıtım ve görünürlük çalışmalarında, AB Görünürlük Kılavuzu (EU Visibility Guide), Pratik Rehber (PRAG – Practical Guide) yer alan usul ve esaslara uygun hareket edilmiştir.

Projeyi Yürüten Kurumlar

Bu proje, Arnavutluk, Bulgaristan, Fransa ve Türkiye’de aşağıdaki 5 kurum tarafından 2020-2021 yıllarında yürütülmüştür.

Sorumluluk Reddi

Bu proje Avrupa Birliği tarafından Erasmus+ Programı kapsamında finanse edilmiştir. Bu web sayfası içeriğindeki bilgiler ve görüşler, proje koordinatör kuruluşu HAK-İŞ Konfederasyonu’na, proje ortakları kurum ve kuruluşlara (AYBÜ, CLR, FTTUB and COJEP) ve ilgili uzmanlara aittir. Hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin veya Türkiye Ulusal Ajansı’nın resmi görüşlerini yansıtmamaktadır. Burada yer verilen bilgilerden, görüşlerden ve onların kullanılmasından ne AB ve Türkiye kurumları, organları, ne de onlar adına hareket eden şahıslar/yetkililer sorumlu tutulamaz.